Debiut Roku: Wędzarnia "Siwy dym"

  • 04.03.2020, 06:03
  • wd
Debiut Roku: Wędzarnia "Siwy dym" Fot. pixabay.com
Wędzarnia "Siwy dym" to mała rodzinna firma założona w 2019 roku. Wędzonki, jakie powstają w zakładzie produkcyjnym w Rachaniach wyjątkowy smak zawdzięczają tradycyjnemu sposobowi peklowania i wędzenia.

Właścicielem wędzarni jest Krystian Podoba, ale w proces produkcji i sprzedaży wędzonek zaangażowanych jest jeszcze ok. 10 osób. Pomysł na biznes jest efektem rodzinnych tradycji, które przeszły z dziadka na ojca, a później z ojca na syna i jak mówi K. Podoba, to nie koniec przekazywania tradycji.

 – Nasze produkty przygotowujemy według tradycyjnych receptur, bez użycia konserwantów, polepszaczy smaku, barwników czy chemii. Pracujemy na mięsie z polskich świń od sprawdzonych lokalnych dostawców, a używane przez nas przyprawy są w 100 procentach naturalne i nie zawierają glutaminianu sodu – tłumaczy właściciel.

Wyroby z "Siwego dymu" mają niepowtarzalny smak i aromat, a wpływ na to ma staranny proces wędzenia, do którego używane są wyselekcjonowane odmiany drewna. Wędzarnia "Siwy dym" oferuje klientom szeroki wybór wędzonek, kiełbas, mięs pieczonych, produktów podrobowych i produktów drobiowych. Realizuje zamówienia indywidualne na wiejskie stoły oraz imprezy okolicznościowe. Wędliny sprzedawane są w czterech sklepach firmowych: w Rachaniach (ul. Górna 20), w Tomaszowie Lub. ( ul. Piekarska 5), od końca lutego w Zamościu (przy Galerii Revia) oraz w Lublinie (ul. Przy Stawie 2). Obwoźne sklepy można też spotkać na okolicznych targowiskach. Firma rozwija się. W planach ma uruchomienie sklepu internetowego, aby umożliwić klientom w całej Polsce delektowania się produktami z "Siwego dymu". Stara się też o certyfikat eko tzw. "zielony listek" .

– Obecnie jesteśmy w trakcie certyfikacji i już wkrótce Wędzarnia "Siwy Dym"będzie mogła pochwalić się unijnym certyfikatem ekologiczności – wyjaśnia Krystian Podoba. Warto dodać, że Wędzarnia "Siwy dym" wspiera lokalny klub sportowy – Sparta Wożuczyn oraz żużel na najwyższym poziomie rozgrywek w naszym regionie tj. Motor Lublin. W naszym plebiscycie Perły Biznesu będzie miała okazję zdobyć pierwszą nagrodę za udane rozpoczęcie działalności. Powalczy o statuetkę w kategorii Debiut Roku.

wd

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (10)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Robert
Robert 11.03.2020, 16:04
Jak mozna na Was zaglosowac?
Waldek
Waldek 07.03.2020, 20:26
Nareszcie dobre wędliny bez chemii. Smak jak u dziadka na wsi. Abyście tylko trzymali poziom i sukces murowany. Kielbasa szynkowa to niebo w gębie.
Magda
Magda 05.03.2020, 08:43
Trzymamy kciuki!
Dariusz
Dariusz 05.03.2020, 07:31
Super, tylko tak dalej i oby więcej takich inicjatyw że strony innych!
Zizu
Zizu 05.03.2020, 07:30
Wasz salceson to debiut dekady :)
Maja
Maja 05.03.2020, 08:42
O to, to :)
Mariuszek
Mariuszek 04.03.2020, 20:07
Zgadzam się. Pychota
Lena
Lena 04.03.2020, 19:43
Udziec z Siwego Dymu majstersztyk? polędwiczka Stachanka przepyszna, salceson i boczek rewelacja! Siwy Dym tak dalej! Brawo ?
Grzegorz
Grzegorz 04.03.2020, 19:33
Wedzarnia Siwy Dym - trzymam kciuki, robicie dobra robotę
Judyta
Judyta 04.03.2020, 18:29
Ostatnio próbowałam u rodziny udziec z Siwego Dymu i muszę powiedzieć, że jest przepyszny. Super, że będzie sklep w Zamościu

Pozostałe