Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu do kawy?

  • 26.07.2019, 06:51 (aktualizacja 26.07.2019, 11:17)
  • Artykuł sponsorowany
Jaka jest najlepsza kawa do ekspresu do kawy?
Kupując ekspres do kawy, mamy wobec niego wiele oczekiwań, na przykład, że będziemy w domu pić taką kawę, jak z kawiarni. Często przy tym nie bierzemy pod uwagę samej kawy, która przecież ma ogromny wpływ na smak napoju. Nierzadko powoduje to rozczarowanie, bo kawa z nowego ekspresu nie spełnia oczekiwań. Trzeba pamiętać też i o tym, że urządzenie wymaga codziennego i okresowego czyszczenia. Należy używać smacznej, świeżej wody stołowej lub filtrowanej (nie mineralnej) no i oczywiście sama kawa musi być najwyższej jakości.

Od tego wszystko się zaczyna, więc skupmy się na tym temacie i zastanówmy, jak powinna być dobierana kawa, aby spełniała nasze oczekiwania.

Krótko o właściwościach kawy

Istnieją dwa najpopularniejsze gatunki kawy: arabika i robusta. Ziarna arabiki są bardziej cenione, dlatego producenci lubią to akcentować i często na opakowaniach widzimy dużą informację: 100% Arabica. W porównaniu do robusty ma ona mniej kofeiny, jest bardziej aromatyczna, a w zależności od regionu, może mieć posmaki różnych owoców, karmelu czy czekolady.

Robusta jest mniej aromatyczna, ale zawiera więcej kofeiny. Napój ma gęstszą konsystencję i intensywny smak. W handlu najczęściej występuje w mieszankach z arabiką, w celu uzyskania lepszego smaku i większej mocy. Mieszanki z dodatkiem robusty będą odpowiednie dla osób lubiących pić kawę z mlekiem. Jeśli natomiast lubi się odczuwać smak kawy charakterystyczny dla danego regionu, zamiast mieszanek lepiej jest wybierać kawę jednorodną, czyli single origin.

Ziarno kawy to kopalnia smaków i aromatów, które zależą od rodzaju kawy i miejsca uprawy. Innym czynnikiem wpływającym na smak napoju jest stopień palenia – im mocniejszy, tym mocniejszy i bardziej intensywny smak. W czasie tej obróbki cieplnej jedne smaki zanikają, a inne się uwydatniają. Ziarna jasno lub średnio palone dają lżejszy, bardziej owocowy smak napoju. Na każdym opakowaniu powinien być podany stopień palenia lub skala z zaznaczoną intensywnością, dlatego przed zakupem warto zwrócić na to uwagę.

Kawa i ekspresy do kawy

Nie ma specjalnego rodzaju kawy przeznaczonego tylko do ekspresów. Po prostu jest to ta sama arabika lub jej mieszanki z robustą. Trzeba tylko pamiętać, że w ekspresach automatycznych nie można stosować ziaren dodatkowo aromatyzowanych, ponieważ mogą one uszkodzić młynek. Można za to znaleźć kawy, które były stworzone z myślą na przykład o espresso.

Ekspresy do kawy cenimy za to, że szybko i bez problemu wykonują pracę, która od nas wymagałaby sporo czasu i umiejętności. Pozostaje tylko szukanie ulubionego smaku i eksperymentowanie z różnymi kawami. Można tu jeszcze dodać, że do ekspresów lepiej nadają się ziarna ciemniej palone, które lepiej uwydatniają smak. Napój z ziaren jasno palonych ma zwykle delikatniejszy i bardziej kwaskowy smak.

Warto też zwrócić uwagę na to, czym różnią się ziarna espresso i creme. Te drugie są lepsze do kawy czarnej lub po amerykańsku (wł. caffe Americano), a espresso – do espresso i kaw z mlekiem na jego bazie. Nie wolno też zapominać o tym, że najwięcej smaku i aromatu ma kawa świeżo palona i świeżo mielona. Jeśli twój ekspres nie ma wbudowanego młynka, warto się w młynek zaopatrzyć i mielić kawę bezpośrednio przed przygotowaniem napoju. Wtedy będzie się mieć gwarancję, że napój będzie pyszny i aromatyczny.

W zależności od ekspresu do kawy, można kupować kawę ziarnistą, mieloną, w kapsułkach, saszetkach lub tabletkach. Jeśli ktoś posiada ekspres kolbowy, ale chce uniknąć bałaganu związanego z fusami, może stosować kawę w tabletkach E.S.E. Czasami można tu też użyć saszetek, które są przeznaczone do ekspresów na saszetki typu Senseo. Kawa w kapsułkach jest oczywiście przeznaczona do ekspresów kapsułkowych. Jest w nich hermetycznie pakowana kawa mielona wysokiej jakości. Największa zaleta, to duży wybór kapsułek (w wielu smakach) oraz niska cena urządzenia, jego bardzo łatwa obsługa i konserwacja. Wadą jest to, że kapsułki są dość drogie. Jest to jednak dobry wybór dla osób wiecznie zabieganych i lubiących różnorodność, a przy tym dobry smak.

Aby nie rozczarować się nowym ekspresem i nie wyciągać mylnych wniosków, trzeba najpierw zapoznać się z różnorodnością kaw i odnaleźć swoją ulubioną. Nie poddawaj się i śmiało rozpocznij poszukiwania w bogatym świecie kawy, aby wyłowić tę, która będzie ci najlepiej smakować z ekspresu.

Artykuł sponsorowany

Podziel się:

Oceń:

Komentarze (2)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
Ruta
Ruta 19.11.2019, 22:08
Dopiero niedawno kupiłam ekspres do kawy DeLonghi, więc nie mam jeszcze doświadczenia. Sprzedawca w sklepie, w którym kupowałam ekspres do kawy polecił mi Kawa De'Longhi Kimbo Espresso Classic: www.delonghi.com/pl-pl/produkty/kawa/ekspresy-do-kawy/akcesoria-do-kawy/coffee-kimbo-espresso-classic Jest całkiem neizła.
Katarina78
Katarina78 26.07.2019, 11:40
Ciężko napisać która jest najlepsza kawa. Z pewnością to taka, która nam najbardziej smakuje, ale wiadomo, że gusta są różne i o nich się nie dyskutuje. Moją ulubioną jest kawa ze sklepu Konesso.pl Bazzara Dodicigrancru. Kupuję ją już od ponad roku i nie zamierzam zmieniać. Pozdrawiam

Pozostałe