Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 10:29
Reklama

Łabunie: Gosposie z Ruszowa w konkursie kulinarnym Bitwa Regionów

Comber z sarny na poduszce z kulaszy w towarzystwie sosów tricolore: czerwonego z żurawiny, brązowego z prawdziwków i zielonego z hałajdy – to danie, którym panie z KGW w Ruszowie (gm. Łabunie) zapewniły sobie udział w półfinale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.
Łabunie: Gosposie z Ruszowa w konkursie kulinarnym Bitwa Regionów

Autor: Fot. pixabay.com

Potrawa przygotowana przez gosposie z Ruszowa (jedyne reprezentantki powiatu zamojskiego w półfinale konkursu) walczy o miano najlepszej w Polsce. Czy go zdobędzie? Nie wiadomo. Dopiero 22 czerwca w Nałęczowie gosposie powalczą o awans do finału.

Szanse na sukces wydają się spore, bo danie nie tylko bajecznie się nazywa, ale podobno również świetnie smakuje, a łączy w sobie nowoczesną sztukę kulinarną z tradycjami. Wszystkie składniki dania z sarniny pochodzą z łabuńskich łąk i lasów oraz roztoczańskich winnic. Przepis autorstwa gospodyń z Ruszowa wspieranych przez Dominikę Saran, spodobał się komisji w pierwszym etapie konkursu i awansował do półfinału jako jedno z 10 spośród 100 nadesłanych z Lubelszczyzny zgłoszeń.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama