Łabunie: Gosposie z Ruszowa w konkursie kulinarnym Bitwa Regionów

  • 22.04.2019, 09:00
  • ak
Łabunie: Gosposie z Ruszowa w konkursie kulinarnym Bitwa Regionów Fot. pixabay.com
Comber z sarny na poduszce z kulaszy w towarzystwie sosów tricolore: czerwonego z żurawiny, brązowego z prawdziwków i zielonego z hałajdy – to danie, którym panie z KGW w Ruszowie (gm. Łabunie) zapewniły sobie udział w półfinale ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”.

Potrawa przygotowana przez gosposie z Ruszowa (jedyne reprezentantki powiatu zamojskiego w półfinale konkursu) walczy o miano najlepszej w Polsce. Czy go zdobędzie? Nie wiadomo. Dopiero 22 czerwca w Nałęczowie gosposie powalczą o awans do finału.

Szanse na sukces wydają się spore, bo danie nie tylko bajecznie się nazywa, ale podobno również świetnie smakuje, a łączy w sobie nowoczesną sztukę kulinarną z tradycjami. Wszystkie składniki dania z sarniny pochodzą z łabuńskich łąk i lasów oraz roztoczańskich winnic. Przepis autorstwa gospodyń z Ruszowa wspieranych przez Dominikę Saran, spodobał się komisji w pierwszym etapie konkursu i awansował do półfinału jako jedno z 10 spośród 100 nadesłanych z Lubelszczyzny zgłoszeń.

ak
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe