Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 06:52
Reklama

Sałatka z krakersami, przepis Moniki Greniuk-Pochylczuk z Ornatowic

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Sałatka z krakersami, przepis Moniki Greniuk-Pochylczuk z Ornatowic

36 krakersów 

15 dag sera żółtego 

2 ogórki konserwowe 

1 puszka tuńczyka 

5 jajek ugotowanych na twardo 

majonez

pieprz 

sól 

szczypiorek do dekoracji 

 

Do startego na małych oczkach sera i ogórka dodajemy 5 łyżek majonezu, mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Na talerzu układamy z krakersów prostokąt o wymiarach 4x3 (12 krakersów na warstwę). Na to wykładamy pierwszą pastę i przykrywamy krakersami. Do drugiej pasty dodajemy odsączony tuńczyk, który rozdrabniamy widelcem i 5 łyżek majonezu. Po zmieszaniu doprawiamy pieprzem i solą. Smarujemy drugą warstwę i ponownie przykrywamy krakersami. Do startych na małych oczkach białek z jajek dodajemy 5 łyżek majonezu, pieprz i sól według uznania. Mieszamy i wykładamy pastę na krakersy. Żółtka ścieramy na tartce i posypujemy górę sałatki. Ozdabiamy wierzch pokrojonym szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki. 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
majka 01.02.2019 22:22
ode mnie taka propozycja http://www.delonghi.com/pl-pl/strony-funkcjonalne/uzupelniajce-linki-naglowka/dolce-vita-lekcja-3-zmysly

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama