Sałatka z krakersami, przepis Moniki Greniuk-Pochylczuk z Ornatowic

  • 01.02.2019, 05:03 (aktualizacja 01.02.2019, 06:30)
  • red.
Sałatka z krakersami, przepis Moniki Greniuk-Pochylczuk z Ornatowic
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

36 krakersów 

15 dag sera żółtego 

2 ogórki konserwowe 

1 puszka tuńczyka 

5 jajek ugotowanych na twardo 

majonez

pieprz 

sól 

szczypiorek do dekoracji 

 

Do startego na małych oczkach sera i ogórka dodajemy 5 łyżek majonezu, mieszamy. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Na talerzu układamy z krakersów prostokąt o wymiarach 4x3 (12 krakersów na warstwę). Na to wykładamy pierwszą pastę i przykrywamy krakersami. Do drugiej pasty dodajemy odsączony tuńczyk, który rozdrabniamy widelcem i 5 łyżek majonezu. Po zmieszaniu doprawiamy pieprzem i solą. Smarujemy drugą warstwę i ponownie przykrywamy krakersami. Do startych na małych oczkach białek z jajek dodajemy 5 łyżek majonezu, pieprz i sól według uznania. Mieszamy i wykładamy pastę na krakersy. Żółtka ścieramy na tartce i posypujemy górę sałatki. Ozdabiamy wierzch pokrojonym szczypiorkiem. Wstawiamy do lodówki. 

red.

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
majka
majka 01.02.2019, 22:22
ode mnie taka propozycja http://www.delonghi.com/pl-pl/…

Pozostałe