Sałatka z kurczakiem, przepis Anny Sochy z miejscowości Brody Duże

  • 01.02.2019, 05:00 (aktualizacja 01.02.2019, 06:29)
  • red.
Sałatka z kurczakiem, przepis Anny Sochy z miejscowości Brody Duże
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena

Składniki sałatki

½ sałaty lodowej

2 pomidory

½ ogórka szklarniowego

½ cebuli czerwonej

1 pierś z kurczaka

1 opak. Pomysłu na kurczaka w papirusie o smaku papryki

 

Sos winegret

kilka ząbków czosnku rozgniecionego

3 łyżki oleju np. rzepakowego

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1 cytryny

1 łyżeczka sosu sojowego

sól, pieprz grubo mielony do smaku

w sezonie można dodać posiekanych ulubionych ziół

 

Masło czosnkowe

2 łyżki masła

3 ząbki czosnku rozniecionego

 

Podpłomyki

2 ½ szkl. mąki

1 szkl. ciełego mleka

5 dkg drożdży

2 łyżki oleju

2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka soli

 

Drożdżde rozpuścić w ciepłyym mleku. Z mąki, mleka, drożdży, oleju, cukru i soli zagnieść ciasto. Pozostawić na jakąś godz. Następnie usmażyć pierś w papirusach wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia.

Wszystkie składniki sosu wymieszać.

Masło wymieszać z czosnkiem.

Następnie sałatę lodową pokroić w paski, pomidory pokroić w kostkę, ogórek w półplasterki, cebulę w cieniutkie talarki. Ostygnięte piersi pokroić w plasterki. Na talerzu ułożyć sałatę, pomidory, ogórki, pierś i cebulę. Wszystko polać sosem winegret.

Rozwałkować ciasto na grubość ok.0,5 cm pokroić na paski ok. 5 cm. Ułożyć na wysmarowanej blaszce i piec w rozgrzanym piekarniku w temp. 220 *C ok. 20 minut.

Po upieczeniu podpłomyki pokroić na krótsze paski, smarować masłem czosnkowym i zajadać z sałatką.

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
aga
aga 01.02.2019, 22:11
jak ktoś lubi Włochy to tu są super przepisy http://www.delonghi.com/pl-pl/…

Pozostałe