Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 20:04
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Pieczona kaczka faszerowana mięsem, przepis Magdaleny Harczuk z Machnówka

– Najlepszą przystawka na udaną zabawę jest pieczona kaczka faszerowana mięsem, bo zapewnia udany wieczór w miłym towarzystwie jak i przepysznym jedzeniem – napisała pani Magdalena, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Pieczona kaczka faszerowana mięsem, przepis Magdaleny Harczuk z Machnówka

Składniki:

1 kaczka (2,5-3kg) 

2kg mięsa mielonego 

3-4 jajka 

pieprz 

sól 

papryka słodka 

majeranek 

wegeta 

bułka 

cebulka 

  

Z kaczki wyciągamy kości. Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety. Zawiązujemy szyję i skrzydła, by mięso podczas pieczenia nie wypłynęło. Wypychamy środek kaczki mięsem, następnie szyjemy otwór (wykałaczkami i sznurkiem do tego przeznaczonym ). Przygotowujemy mieszankę przypraw, dodajemy olej , przygotowaną kaczkę nacieramy mieszanką, wykładamy do worka do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 2-2,5 godziny aż skórka będzie ładnie zarumieniona. Po wystygnięciu układamy na udekorowany półmisek. 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama