Pieczona kaczka faszerowana mięsem, przepis Magdaleny Harczuk z Machnówka

  • 31.01.2019, 05:29 (aktualizacja 31.01.2019, 06:13)
  • red.
Pieczona kaczka faszerowana mięsem, przepis Magdaleny Harczuk z Machnówka
– Najlepszą przystawka na udaną zabawę jest pieczona kaczka faszerowana mięsem, bo zapewnia udany wieczór w miłym towarzystwie jak i przepysznym jedzeniem – napisała pani Magdalena, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki:

1 kaczka (2,5-3kg) 

2kg mięsa mielonego 

3-4 jajka 

pieprz 

sól 

papryka słodka 

majeranek 

wegeta 

bułka 

cebulka 

  

Z kaczki wyciągamy kości. Mięso mielone przygotowujemy tak jak na kotlety. Zawiązujemy szyję i skrzydła, by mięso podczas pieczenia nie wypłynęło. Wypychamy środek kaczki mięsem, następnie szyjemy otwór (wykałaczkami i sznurkiem do tego przeznaczonym ). Przygotowujemy mieszankę przypraw, dodajemy olej , przygotowaną kaczkę nacieramy mieszanką, wykładamy do worka do pieczenia i pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 2-2,5 godziny aż skórka będzie ładnie zarumieniona. Po wystygnięciu układamy na udekorowany półmisek. 

red.

Zdjęcia (1)

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe