Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 02:19
Reklama

Tatar śledziowy, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Tatar śledziowy, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 30 dag solonych filetów śledziowych, cebula, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki, 4 żółtka ugotowane na twardo, kapary, kilka listków natki, mleko, słodka mielona papryka, mielony pieprz czarny, sól. chleb razowy. 

 

 

Wykonanie: Śledzie wymoczyć w mleku, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę. Połączyć z pokrojonymi filetami, cebulą, częścią posiekanej natki i szczypiorku. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Okrągłą foremką uformować na talerzu porcje. Kopczyki tatara ułożyć na kromeczkach razowego chleba je też wyciąć przy użyciu foremki. Posypać posiekanymi żółtkami i pietruszką ze szczypiorkiem. Wokół ułożyć kapary i listki natki. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama