Tatar śledziowy, przepis Radosława Surmacza z Józefowa

  • 28.01.2019, 05:09 (aktualizacja 28.01.2019, 06:31)
  • red.
Tatar śledziowy, przepis Radosława Surmacza z Józefowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 30 dag solonych filetów śledziowych, cebula, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy, 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 2 łyżki posiekanej natki, 4 żółtka ugotowane na twardo, kapary, kilka listków natki, mleko, słodka mielona papryka, mielony pieprz czarny, sól. chleb razowy. 

 

 

Wykonanie: Śledzie wymoczyć w mleku, osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Wymieszać musztardę, koncentrat pomidorowy i oliwę. Połączyć z pokrojonymi filetami, cebulą, częścią posiekanej natki i szczypiorku. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Okrągłą foremką uformować na talerzu porcje. Kopczyki tatara ułożyć na kromeczkach razowego chleba je też wyciąć przy użyciu foremki. Posypać posiekanymi żółtkami i pietruszką ze szczypiorkiem. Wokół ułożyć kapary i listki natki. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe