Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 12:59
Reklama

Szynka pieczona z miodem, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Szynka pieczona z miodem, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 1,5 kg szynki peklowanej z tłuszczem ( może być gotowana), 20 goździków, kieliszek białego wina, 4 łyżki ciemnego płynnego miodu, olej, pieprz. 

 

Szynkę zalewamy zimną wodą i moczymy 6-8 godzin, lub całą noc ( jeśli mamy szynkę gotowaną to jej nie trzeba moczyć). Opłukujemy, osuszamy ściereczką. Jeśli trzeba, to nadajemy szynce kształt przez owinięcie jej białą bawełnianą nicią. Skórę nacinamy ukośnie na krzyż. W każde przecięcie wkładamy po goździku. Smarujemy mięso miodem i oprószamy pieprzem. Brytfannę wyłożyć dużym arkuszem folii aluminiowej, dno smarujemy cienką warstwą oleju. Wkładamy szynkę i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Po około 20 minutach, jak już szynka się zrumieni, wlać wino i połączyć brzegi folii żeby owija mięso. Zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy godzinę. Upieczoną szynkę wyjmujemy z brytfanny i kroimy w plastry. Sos z pieczenia zlać do sosjerki, będzie do polewania podanego mięsa. Szynkę można podawać na ciepło i zimno. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama