Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 00:50
Reklama

Indyk w cieście francuskim, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Indyk w cieście francuskim, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka, opakowanie ciasta francuskiego, chili, cebula, 10 czarnych oliwek, oliwa, 15 dag fety, 1/2 szklanki śmietany, 4 jajka, czarnuszka, tymianek, sól, pieprz 

 

Cebulę obieramy i posiekać. Chili przecinamy na pół, usuwamy pestki i drobno pokroić. Oliwki osączamy i też posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę i chili. Dodajemy mięso i smażymy do momentu jego rozpadnięcia się. Dokładamy oliwki, doprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki czarnuszki, solą i pieprzem. Smażymy, aż sos odparuje, zdjąć z ognia. Roztrzepać jajka ze śmietaną i dodać do mięsa następnie wymieszać. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze, nakładamy mięso, posypujemy pokruszoną fetą, przykrywamy drugim płatem ciasta i sklepiamy brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, do zrumienienia. Podawać na ciepło. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama