Indyk w cieście francuskim, przepis Marii Surmacz z Józefowa

  • 28.01.2019, 05:14
  • red.
Indyk w cieście francuskim, przepis Marii Surmacz z Józefowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 50 dag mięsa mielonego z indyka, opakowanie ciasta francuskiego, chili, cebula, 10 czarnych oliwek, oliwa, 15 dag fety, 1/2 szklanki śmietany, 4 jajka, czarnuszka, tymianek, sól, pieprz 

Ubezpiecz auto i złap 10% zniżki na ubezpieczenie domu w PZU
Ubezpiecz auto i złap 10% zniżki na ubezpieczenie domu w PZU
Ubezpiecz auto i złap 10% zniżki na ubezpieczenie domu w PZU

 

Cebulę obieramy i posiekać. Chili przecinamy na pół, usuwamy pestki i drobno pokroić. Oliwki osączamy i też posiekać. Na oliwie zeszklić cebulę i chili. Dodajemy mięso i smażymy do momentu jego rozpadnięcia się. Dokładamy oliwki, doprawiamy 1/2 łyżeczki tymianku, 1/3 łyżeczki czarnuszki, solą i pieprzem. Smażymy, aż sos odparuje, zdjąć z ognia. Roztrzepać jajka ze śmietaną i dodać do mięsa następnie wymieszać. Ciasto francuskie rozkładamy na blasze, nakładamy mięso, posypujemy pokruszoną fetą, przykrywamy drugim płatem ciasta i sklepiamy brzegi. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem. Pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni, do zrumienienia. Podawać na ciepło. 

red.
Podziel się:
Oceń:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe