Sałatka z ziemniaków i czerwonej kapusty, przepis Marii Surmacz z Józefowa

  • 28.01.2019, 05:12
  • red.
Sałatka z ziemniaków i czerwonej kapusty, przepis Marii Surmacz z Józefowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 1/2 kg ziemniaków, 1/2 czerwonej kapusty, 10 dag boczku, mały por, 3 gałązki bazylii, gałązka rozmarynu, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz 

 

Ziemniaki myjemy a następnie gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, przestudzić, obrać i kroimy w kostkę. Kapustę szatkujemy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut, później osączyć i ostudzić. Boczek kroimy w paski. Por kroimy w talarki. Rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek i smażymy go na rumiano. Zdejmujemy z patelni a na ten sam tłuszcz wkładamy pora, smażymy 5 minut. Wszystkie składniki mieszamy. Rozmaryn i bazylię posiekać, zostawiamy kilka listków bazylii do dekoracji.  W occie balsamicznym rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy zioła i pieprz. Wlewamy 4 łyżki oliwy i dobrze to wymieszać. Sałatkę polewamy sosem i dobrze wymieszać. Sałatkę najlepiej odstawić na 15 minut do lodówki. Przed samym podaniem dekorujemy wtedy listkami bazylii. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe