Szynka glazurowana dżemem malinowym, przepis Marii Surmacz z Józefowa

  • 28.01.2019, 05:11
  • red.
Szynka glazurowana dżemem malinowym, przepis Marii Surmacz z Józefowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 2 kg szynki, 3 ząbki czosnku, jałowiec, kminek, 4 łyżeczki dżemu malinowego, 2 winne jabłka, cebula, chili, sól, pieprz, cynamon, 4 liście laurowe 

 

W moździerzu rozgniatamy 10 ziaren jałowca i 1/2 łyżeczki kminku. Czosnek obieramy i posiekać. Szynkę nacinamy w kratkę, nacieramy solą i przyprawami, zasznurować, wkładamy do brytfany, przykrywamy i odstawiamy a noc do lodówki. Podgrzewamy dżem malinowy do momentu aż będzie płynny, smarujemy nim szynkę i posypujemy pieprzem, chili i cynamonem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usunąć pęstki. Cebulę obieramy i kroimy też na ćwiartki. W rękawie do pieczenia układamy szynkę, liście laurowe, jabłka i cebulę, zamykamy i robimy otwór. Szynkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 0d 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę, po przestygnięciu usunąć nici. Można ją podawać na ciepło lub zimno. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe