Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 05:19
Reklama

Szynka glazurowana dżemem malinowym, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Szynka glazurowana dżemem malinowym, przepis Marii Surmacz z Józefowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 2 kg szynki, 3 ząbki czosnku, jałowiec, kminek, 4 łyżeczki dżemu malinowego, 2 winne jabłka, cebula, chili, sól, pieprz, cynamon, 4 liście laurowe 

 

W moździerzu rozgniatamy 10 ziaren jałowca i 1/2 łyżeczki kminku. Czosnek obieramy i posiekać. Szynkę nacinamy w kratkę, nacieramy solą i przyprawami, zasznurować, wkładamy do brytfany, przykrywamy i odstawiamy a noc do lodówki. Podgrzewamy dżem malinowy do momentu aż będzie płynny, smarujemy nim szynkę i posypujemy pieprzem, chili i cynamonem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usunąć pęstki. Cebulę obieramy i kroimy też na ćwiartki. W rękawie do pieczenia układamy szynkę, liście laurowe, jabłka i cebulę, zamykamy i robimy otwór. Szynkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, pieczemy 0d 1,5 do 2 godzin. Po upieczeniu wyjmujemy szynkę, po przestygnięciu usunąć nici. Można ją podawać na ciepło lub zimno. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama