Sałatka z żółtym serem i szynką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 28.01.2019, 05:09
  • red.
Sałatka z żółtym serem i szynką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki : 15 dag żółtego sera, 15 dag szynki, 4 ogórki kiszone, czerwona papryka, pęczek dymki ze szczypiorem, łyżeczka musztardy, sok z 1/2 cytryny, oliwa, 1/2 łyżeczki majeranku, sól, pieprz. 

 

Przygotowanie: Ser żółty i szynkę pokroić w paski. Ogórki kiszone pociąć w plasterki. Paprykę po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w kostkę. Dymkę oczyścić i razem ze szczypiorkiem posiekać. Połączyć wszystkie składniki. W soku z cytryny rozpuścić sól, dodać pieprz, 1/2 łyżeczki majeranku i musztardę. Wlać 4 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem i wymieszać. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe