Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 23:15
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Sałatka z brzoskwinią, melonem i szynką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Sałatka z brzoskwinią, melonem i szynką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki : 3 brzoskwinie, melon, 15 dag rukoli, 10 dag szynki parmeńskiej, kulka mozzarelli, 4 gałązki mięty, łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz. 

 

Przygotowanie: Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Miętę posiekać. Wymieszać 3 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, połowę mięty. Brzoskwinie obtoczyć w marynacie, odstawić na 10 min. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej, piec kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Schłodzony melon przekroić na pół, usunąć nasiona, z miąższu wydrążyć małe kulki. Rukolę umyć i osuszyć, Szynkę i mozzarellę pokroić na kawałki. Połączyć rukolę, brzoskwinie, melon, szynkę i mozzarellę. W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać pieprz, miód oraz resztę mięty. Wlać 4 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama