Sałatka z brzoskwinią, melonem i szynką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 28.01.2019, 05:07
  • red.
Sałatka z brzoskwinią, melonem i szynką, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki : 3 brzoskwinie, melon, 15 dag rukoli, 10 dag szynki parmeńskiej, kulka mozzarelli, 4 gałązki mięty, łyżka miodu, 2 łyżki octu balsamicznego, oliwa, sól, pieprz. 

 

Przygotowanie: Brzoskwinie przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić na cząstki. Miętę posiekać. Wymieszać 3 łyżki oliwy, po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu, połowę mięty. Brzoskwinie obtoczyć w marynacie, odstawić na 10 min. Ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej, piec kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią. Schłodzony melon przekroić na pół, usunąć nasiona, z miąższu wydrążyć małe kulki. Rukolę umyć i osuszyć, Szynkę i mozzarellę pokroić na kawałki. Połączyć rukolę, brzoskwinie, melon, szynkę i mozzarellę. W occie balsamicznym rozpuścić szczyptę soli, dodać pieprz, miód oraz resztę mięty. Wlać 4 łyżki oliwy i mieszać, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę polać sosem i delikatnie wymieszać. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe