Kurczak duszony z migdałami i granatem, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 28.01.2019, 05:05
  • red.
Kurczak duszony z migdałami i granatem, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 4 piersi kurczaka, owoc granatu, cebula, 3 dag płatków migdałowych, kostka rosołowa drobiowa, 1/3 pęczka kolendry, ciemny sos sojowy, olej słonecznikowy, łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżki brązowego cukru, sól, pieprz. 

 

Przygotowanie: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, wykroić kotlety, oprószyć pieprzem. Wymieszać 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki brązowego cukru i łyżkę mąki kukurydzianej. Obtoczyć mięso w marynacie, przykryć, wstawić na co najmniej 30 min do lodówki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kurczaka i nieco marynaty, smażyć 2-3 min z każdej strony, posypać płatkami migdałowymi, smażyć kolejne 2 min. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Zawartość patelni przełożyć do rondla, zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić 30 min, aż mięso będzie miękkie. Przed końcem duszenia dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Granat przekroić w poprzek na pół, uderzając w wierzch drewnianą łyżką, wydobyć ziarna. Mięso nałożyć na talerze i posypać ziarnkami granatu. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe