Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 00:23
Reklama

Kurczak duszony z migdałami i granatem, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Kurczak duszony z migdałami i granatem, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 4 piersi kurczaka, owoc granatu, cebula, 3 dag płatków migdałowych, kostka rosołowa drobiowa, 1/3 pęczka kolendry, ciemny sos sojowy, olej słonecznikowy, łyżka mąki kukurydzianej, 2 łyżki brązowego cukru, sól, pieprz. 

 

Przygotowanie: Piersi kurczaka umyć, osuszyć, wykroić kotlety, oprószyć pieprzem. Wymieszać 4 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju słonecznikowego, 2 łyżki brązowego cukru i łyżkę mąki kukurydzianej. Obtoczyć mięso w marynacie, przykryć, wstawić na co najmniej 30 min do lodówki. Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Dodać kurczaka i nieco marynaty, smażyć 2-3 min z każdej strony, posypać płatkami migdałowymi, smażyć kolejne 2 min. Kostkę rosołową rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Zawartość patelni przełożyć do rondla, zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem, dusić 30 min, aż mięso będzie miękkie. Przed końcem duszenia dodać posiekaną kolendrę i wymieszać. Granat przekroić w poprzek na pół, uderzając w wierzch drewnianą łyżką, wydobyć ziarna. Mięso nałożyć na talerze i posypać ziarnkami granatu. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama