Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 21:51
Reklama

Roladki ryżowe, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Roladki ryżowe, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 1 i 1/3 szklanki ryżu, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, łodyga selera naciowego, 10 dag szynki, 10 dag mozzarelli, 2 gałązki bazylii, 3-4 łyżeczki majonezu, 3 białka, 5 dag parmezanu, olej do smażenia, sól, pieprz. 

 

Przygotowanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zagotować 3/4 l wody, wsypać ryż. Dodać czosnek, liść laurowy i 1/4 łyżeczki soli. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 30 min , aż ryż będzie miękki, ostudzić. Seler oczyścić, pokroić w plasterki, blanszować 5 min w osolonym wrzątku, osączyć. Szynkę i mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Bazylię posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimny ryż połączyć z białkami i parmezanem, doprawić solą i pieprzem, masę wyrobić. Formować 10 centymetrowe placuszki, każdy posmarować majonezem, posypać bazylią, nałożyć seler, szynkę i mozzarellę. Zlepić brzegi, formując trójkątne roladki. Rozgrzać olej, włożyć roladki, usmażyć na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub jako zimną przekąskę. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama