Roladki ryżowe, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa

  • 28.01.2019, 05:03
  • red.
Roladki ryżowe, przepis Katarzyny Kuliś z Lubnowa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 1 i 1/3 szklanki ryżu, 2 ząbki czosnku, liść laurowy, łodyga selera naciowego, 10 dag szynki, 10 dag mozzarelli, 2 gałązki bazylii, 3-4 łyżeczki majonezu, 3 białka, 5 dag parmezanu, olej do smażenia, sól, pieprz. 

 

Przygotowanie: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zagotować 3/4 l wody, wsypać ryż. Dodać czosnek, liść laurowy i 1/4 łyżeczki soli. Zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 30 min , aż ryż będzie miękki, ostudzić. Seler oczyścić, pokroić w plasterki, blanszować 5 min w osolonym wrzątku, osączyć. Szynkę i mozzarellę pokroić w niedużą kostkę. Bazylię posiekać. Parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Zimny ryż połączyć z białkami i parmezanem, doprawić solą i pieprzem, masę wyrobić. Formować 10 centymetrowe placuszki, każdy posmarować majonezem, posypać bazylią, nałożyć seler, szynkę i mozzarellę. Zlepić brzegi, formując trójkątne roladki. Rozgrzać olej, włożyć roladki, usmażyć na złoty kolor. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło lub jako zimną przekąskę. 

red.

Podziel się:

Oceń:


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe