Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 04:01
Reklama

Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny w Horodle (ZDJĘCIA)

Były najróżniejsze sceniczne prezentacje, ale przede wszystkim przepyszne jedzenie. W niedzielę (22 lipca) w Horodle odbył się Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny.
Powiatowy Nadbużański Jarmark Kulinarny w Horodle (ZDJĘCIA)

Autor: Fot. Organizatorzy

Do konkursu na regionalne potrawy przystąpiło 17 wystawców. Jurorzy oceniali smak potraw, oryginalność ich receptur, a także sposób podania.  Nagrody przyznane zostały w kilku kategoriach.

Pierwsze miejsce wśród napojów alkoholowych zajęła nalewka truskawkowa z KGW Janki. Drugą nagrodę za nalewkę z czarnych porzeczek otrzymały panie z KGW Rogalin, a trzecia przypadła KGW Matcze za nalewkę korzenną. Wyróżnione zostały zaś gosposie z Bereżnicy za nalewkę z czeremchy.

Alina Kasprzak z Poraja zdobyłą pierwsze miejsce za swój udziec barani. KGW Hrebenne zostało nagrodzone za tort chlebowy, a KGW Zosin za wędzonego lina.  W kategorii dań z mięś i ryb były też wyróżnienia. Ich laureaci to: KGW Trzeszczany (kozibroda z sosem czosnkowym), KGW Zadębce (kaczka z kaszą i sosem grzybowym) i KGW Horodło (placki ziemniaczane po horodelsku).

W kategorii ciast i wypieków wygrała Gminna Rada Kół Gospodyń Wiejskich w Uchaniach ze swoim piernikiem wiejski'm. Drugą nagrodę otrzymało Stowarzyszenie „Uśmiech Dzieciom”z Horodła za szarlotkę z rabarbarem, a trzecią KGW Poraj za chleb wiejski.

Laureatami wyróżnień zostali: KGW Mołodiatycze za chleb na zakwasie, Irena Blim za ciasto pleśniak i Elżbieta Sulowska za ciasto czekoladowe z masą miętową, a także Barbara Zienkiewicz za roladki naleśnikowe z malinami.

 Nagrody w konkursie na Hrubieszowski Produkt Kulinarny 2018  ufundowało Starostwo Powiatowe w Hrubieszowie.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama