Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 02:46
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Karkówka pieczona na soli z pyszną sałatką, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian

To wyjątkowo prosta, ale też bardzo smaczna potrawa. Znakomicie komponuje się z sałatką z jajek i rzodkiewek - napisała pani Zdzisława, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Karkówka pieczona na soli z pyszną sałatką, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 1 kilogram karkówki i 1 kg soli.

Karkówkę umyć, osuszyć, niczym nie przyprawiać. Na blaszce rozłożyć folię aluminiową i rozsypać sól. Na niej położyć mięso. Niczym nie przykrywać, piec ok. 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, zdjąć karkówkę z soli. Jest wyśmienita i na ciepło, i na zimno.

Sałatka: 2 pęczki rzodkiewek, 4 jajka ugotowane na twardo (pokrojone w kostkę), pęczek szczypiorku, kukurydza z puszki, 10 dkg żółtego sera, sól, pieprz, majonez (ok. 3 łyżki).

Do salaterki włożyć pokrojone, posolone i popieprzone jajka, Ułożyć na nich łyżkę majonezu, później pokrojony szczypiorek, kukurydzę i znowu majonez. Na to żółty ser i znowu majonez, a na wierzch na jarzynowej tarce startą rzodkiewkę.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama