Karkówka pieczona na soli z pyszną sałatką, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian

  • 28.05.2018, 05:03
  • red.
Karkówka pieczona na soli z pyszną sałatką, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian Fot. pixabay.com
To wyjątkowo prosta, ale też bardzo smaczna potrawa. Znakomicie komponuje się z sałatką z jajek i rzodkiewek - napisała pani Zdzisława, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 1 kilogram karkówki i 1 kg soli.

Karkówkę umyć, osuszyć, niczym nie przyprawiać. Na blaszce rozłożyć folię aluminiową i rozsypać sól. Na niej położyć mięso. Niczym nie przykrywać, piec ok. 1-1 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni. Wyjąć z piekarnika, zdjąć karkówkę z soli. Jest wyśmienita i na ciepło, i na zimno.

Sałatka: 2 pęczki rzodkiewek, 4 jajka ugotowane na twardo (pokrojone w kostkę), pęczek szczypiorku, kukurydza z puszki, 10 dkg żółtego sera, sól, pieprz, majonez (ok. 3 łyżki).

Do salaterki włożyć pokrojone, posolone i popieprzone jajka, Ułożyć na nich łyżkę majonezu, później pokrojony szczypiorek, kukurydzę i znowu majonez. Na to żółty ser i znowu majonez, a na wierzch na jarzynowej tarce startą rzodkiewkę.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe