Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 04:06
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Karkówka na ostro, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian

Podaję bardzo prosty, szybki przepis na karkówkę. Jest bardzo smaczna i rozpływa się w ustach. Przepis jest uniwersalny. Przyprawę można przygotować jednego dnia, a drugiego podgrzać. Jest jeszcze smaczniejsza - napisała pani Zdzisława, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Karkówka na ostro, przepis Zdzisławy Karwańskiej z Pienian

Autor: Fot. pixabay.com

Składniki: 1 kilogram karkówki, 2-3 cebule.

Sos (wszystkie składniki dokładnie wymieszać): 1 szklanka ketchupu pikantnego, 1/2 szklanki wody, 1/2 łyżki octu, 1 łyżka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, 3 łyżki musztardy, sól, pieprz.

Karkówkę kroimy na plastry grubości ok. 1 centymetra. Nie rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki i lekko obsmażamy z obu stron. Układamy w brytfannie. Na karkówkę kładziemy cebulę pokrojoną w półksiężyce, surową. Można też dorzucić kilka pieczarek. To wszystko zalewamy sosem i dusimy w piekarniku ok. 1 godziny. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama