Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 02:29
Reklama

Prosty, aromatyczny piernik, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Prosty, aromatyczny piernik, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 g brązowego cukru, 250 ml mleka, 125 g masła, 2 duże jajka, 50 g ciemnej czekolady, 30 g dżemu śliwkowego, 30 g miodu, 20 g kakao, 20 g rożnych,. przypraw: cynamon, gałka muszkatołowa, 1 szczypta sody oczyszczonej.

Masło wrzucić do garnka i podgrzać. Dodać cukier i mieszać. Następnie miód, dżem, przyprawy i mieszać. Dodać kakao, nadal podgrzewać. Potem zdjąć z ognia, przestudzić, dodać mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masę do formy, piec 45 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć, ostudzić , rozpuścić czekoladę i udekorować piernik.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama