Prosty, aromatyczny piernik, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

  • 28.05.2018, 05:18
  • red.
Prosty, aromatyczny piernik, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

Składniki: 200 g mąki pszennej, 250 g brązowego cukru, 250 ml mleka, 125 g masła, 2 duże jajka, 50 g ciemnej czekolady, 30 g dżemu śliwkowego, 30 g miodu, 20 g kakao, 20 g rożnych,. przypraw: cynamon, gałka muszkatołowa, 1 szczypta sody oczyszczonej.

Masło wrzucić do garnka i podgrzać. Dodać cukier i mieszać. Następnie miód, dżem, przyprawy i mieszać. Dodać kakao, nadal podgrzewać. Potem zdjąć z ognia, przestudzić, dodać mleko i ubite jajka, wymieszać. Wlać masę do formy, piec 45 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć, ostudzić , rozpuścić czekoladę i udekorować piernik.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe