Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 21:40
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Sernik na zimno, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Sernik na zimno, przepis Małgorzaty Kowalczyk z Zamościa

150 g herbatnikow 

2 jogurty greckie 400 g 

3-4 łyżeczki cukru i miodu do smaku 

zapach waniliowy  

20 g żelatyny 

1/2 szklanki gorącej wody 

pudełko świeżych truskawek lub innych owoców 

2 galaretki owocowe (smak do wyboru) 

 

Herbatniki układamy na dno tortownicy (ok. 26 cm). 

Jogurty przekładamy do miski, żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chwilę studzimy. Gdy będzie letnia, przelewamy ją do jogurtów miksując jednocześnie, tak by żelatyna dobrze się rozprowadziła po całej masie, dodajemy cukier do smaku, ewentualnie zapach waniliowy.  Masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do lodówki na parę godzin. Gdy masa stężeje kładziemy na wierzch owoce. Przygotowujemy jedną galaretkę według przepisu (ja używam mniej wody - ok 400 ml) i gdy nam przestygnie, delikatnie wylewamy na wierzch sernika i ponownie wkładamy do lodówki. Gdy galaretka stężeje, przygotowujemy kolejną i gdy przestygnie wylewamy na wierzch. Robienie galaretki "na raty" umożliwi nam przykrycie dokładne owoców galaretką, ponieważ bardzo często lubią one wypływać na powierzchnię, druga warstwa galaretki sprawi, że będą ładnie umiejscowione w środku. 

Sernik przechowujemy w lodówce i serwujemy schłodzony. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama