Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 05:07
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i truskawkami, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Orzeźwiająca sałatka z arbuzem i truskawkami, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

Autor: Fot. pixabay.com

świeże truskawki 1 kg
zimny arbuz 8 plastrów
zimne mleko 3 szklanki
kakao1 szczypta
bita śmietana w proszku 1 opak.
wafle 4 plastry

Zimnego arbuza pokroić na 8 plastrów. Położyć na dnie kufla lub szklanki. Posypać lekko kakao. Położyć wafle,wedlug uznania.
Do wysokiego naczynia wlać 3/4 zimnego mleka, dodać zawartość bitej śmietany w proszku. Ubić bitą śmietaną i dodać do szklanki. Zostawić trochą (ok. salaterkę). Przykryć waflami.
Pokroić truskawki na 2 połowy i położyć na waflach . Truskawki przykryć waflami lub posypać kakao.
Resztę zostawionej śmietany miksujemy z 2 łyżkami kakao. Powstaje czekoladowa bita śmietana.
Można przyozdobić truskawką lub posypać kakao. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama