Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
piątek, 19 kwietnia 2024 23:07
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem, przepis Justyny Borek-Kurcman ze Steniatyna

Autor: Fot. Justyna Borek-Kurcman

Składniki
świeży szpinak (250g)
2 puszki tuńczyka w sosie własnym ( po 185g)
4 jajka ugotowane na twardo
10 pomidorków koktajlowych
150g sera feta
1 cebula
50g pestek słonecznika

sos: 2 łyżki musztardy
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżka octu jabłkowego
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz

1. Szpinak opłukaj pod zimną wodą, osusz. Ugotowane jajka obierz, podziel na ćwiartki, pomidorki umyj i przekrój na pół. Tuńczyka osącz z zalewy, fetę pokrój w kostkę a cebulę w piórka.
2. Pestki słonecznika podpraż na suchej patelni.
3. Na talerze lub półmiski wyłóż szpinak, tuńczyka, jajka. Rozłóż pomidorki, fetę i cebulę. Posyp uprażonym słonecznikiem.Przypraw do smaku solą i pieprzem.
4. Wszystkie składniki na sos połącz, wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę. Wymieszaj i spożywaj bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Artur 16.07.2018 04:47
Ja Ci polecam steka ze stoiska :) A jak masz mniej pieniędzy i musisz kupować z puszki to princes jest w porządku

walari 13.07.2018 02:09
Jakiego tuńczyk polecacie? Chodzi mi o markę. Dotychczas najbardziej smakowal mi princes no ale jednak z puszki... Może coś z górnej półki?

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama