Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 09:17
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Torcik galaretkowy, przepis Barbary Słomy ze Starej Wsi

Dla córki, która ma urodziny w czerwcu, przygotowuję pyszny "torcik" galaretkowy. Smakuje znakomicie w upalne dni - napisała pani Barbara, wysyłając nam swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Torcik galaretkowy, przepis Barbary Słomy ze Starej Wsi

Autor: Fot. Barbara Słoma

3 x 2 galaretki o różnych smakach: żółta, czerwona i zielona i jedna żółta na wierzch; 1 l mleka lekko posłodzonego, żelatyna 40 g 

 

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Galaretki rozpuścić  w połowie przewidzianej wody, każdy smak osobno, lekko wystudzić. Mleko zagotować z cukrem,  rozpuścić w nim żelatynę, przestudzić. Do tortownicy wylać 1 galaretkę. Gdy stężeje, wylać na to mleko z żelatyną,  powtarzać tak z pozostałymi galaretkami i mlekiem. Na wierzch ułożyć dowolną dekorację i zalać tężejącą żółtą galaretką, podawać po schłodzeniu. Smacznego.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama