Ciasto z jabłkami i budyniem, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

  • 22.05.2018, 05:24
  • red.
Ciasto z jabłkami i budyniem, przepis Danuty Goździuk z Zamościa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Hellena i Appetita.

1/2 kg mąki

25 dkg marg.

1 szkl.cukru  / niepełna /

2 jaja

2 łyżki śmietany

1 łyżeczka proszku do pieczenia.

2 budynie śmietankowe

 

1 1/2 kg jabłek

cukier puder do posypania

 

Zagnieść ciasto,marg, posiekać nożem.

Podzielić na 2 części i schłodzić min.15 min w lodówce.

Pół ciasta rozwałkować,ulozyć na blache.

Poukładać jabłka pokrojone na ósemki.

Na jabłka dajemy ugotowany budyń śmietankowy wz 3 szkl.mleka i 4 łyżek cukru i goracy budyń wylewamy na jabłka

Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć, można ciasto zetrzeć na tarce,ale trzeba wcześniej schłodzić w zamrażarce.

Piec 45 min,  temp. 180 C*

 

Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe