Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 06:37
Reklama

Szarlotka z suchych produktów, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Hellena i Appetita.
Szarlotka z suchych produktów, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

Autor: Fot. pixabay.com

2 szkl.mąki,

2 szkl. kaszy manny,

1 szkl. cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki cukru waniliowego,

1 margaryna,

2 kg jabłek.

Suche produkty wsypać do miski i wymieszać na sucho, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (posypać cynamonem jak kto lubi), naszykować blaszkę, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć papierem do pieczenia, znów wysmarować i posypać. Wysypać pół suchej mieszanki, wyłożyć jabłka, na wierzch wysypać drugą część suchego, na wierzch zetrzeć paczkę zamrożonej margaryny, piec nastawić na 180 stopni, piec ok 1 godziny, Podawać z lodami, z owocami, z bitą śmietaną.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama