Szarlotka z suchych produktów, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

  • 22.05.2018, 05:22
  • red.
Szarlotka z suchych produktów, przepis Danuty Goździuk z Zamościa Fot. pixabay.com
Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Hellena i Appetita.

2 szkl.mąki,

2 szkl. kaszy manny,

1 szkl. cukru,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

1/2 łyżeczki cukru waniliowego,

1 margaryna,

2 kg jabłek.

Suche produkty wsypać do miski i wymieszać na sucho, jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach (posypać cynamonem jak kto lubi), naszykować blaszkę, wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć papierem do pieczenia, znów wysmarować i posypać. Wysypać pół suchej mieszanki, wyłożyć jabłka, na wierzch wysypać drugą część suchego, na wierzch zetrzeć paczkę zamrożonej margaryny, piec nastawić na 180 stopni, piec ok 1 godziny, Podawać z lodami, z owocami, z bitą śmietaną.

 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe