Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 15:02
Reklama

Pyszne gołąbki bez zawijania, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Hellena i Appetita.
Pyszne gołąbki bez zawijania, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

Autor: Fot. pixabay.com

0,5 główki białej kapusty
    500 g mięsa wieprzowego mielonego
    1,5 szkl ryżu
    4 jajka
    1 szkl kaszy manny
    bułka tarta – opcjonalnie
    2 cebule
    olej do smażenia
    1,5 l bulionu drobiowego
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    2 łyżki mąki pszennej..przyprawy: sól, pieprz, chili
    Ryż zaparzyć na półmiękko.

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju.
Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na chwilę, aż puści sok, po tym czasie kapustę odcisnąć.
Wymieszać kapustę, mięso, podgotowany ryż, podsmażoną cebulę, jajka, kaszę mannę i przyprawy na gładką masę (jeżeli masa będzie za rzadka podsypać bułką tartą). Z gotowej masy formować kotlety i smażyć na oleju z każdej strony.
W rondlu zagotować bulion, dodać przecier pomidorowy, a następnie przełożyć kotlety. Całość dusić na małym ogniu około 45 minut. Po tym czasie zagęścić sos mąką i doprawić do smaku.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama