Mazurek wielkanocny, przepis Moniki Jerzak z Torunia

  • 26.03.2018, 05:26
  • red.
Mazurek wielkanocny, przepis Moniki Jerzak z Torunia
Na Wielkanoc od lat najchętniej przygotowuję mazurka. Zawsze było to kruche ciasto, karmel i czekolada - tym razem również przygotowałam mazurka, który składa się z tych części. Jednak wszystkie produkty są wegańskie i bezglutenowe - ponieważ tak odżywiam się od pewnego czasu. Tym razem nie odmówiłam sobie cukru, bo przecież to Święta, trzeba je wyróżnić :) Jest to idealne połączenie smaków. Mazurek ten przypomina mi każdą Wielkanoc, dlatego bardzo cieszę się, że udało mi się zrobić go w nowej wersji :) - napisała pani Monika.

Kruche ciasto:

250 g mąki jaglanej

150 g oleju kokosowego

80 g cukru brązowego

3 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki mleka roślinnego (ryżowe)

szczypta kurkumy


Wykonanie: 
Wszystkie składniki daj do miski i wymieszaj, a następnie wyrób z nich ciasto. Gotowe ciasto daj na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i za pomocą rąk oraz wałka uformuj kształt jajka. Ciasto piecz 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

 

 

Karmel:

200 ml mleczka kokosowego (80%)

120 g cukru brązowego

2 łyżki masła orzechowego

 

Wykonanie: 
Wszystkie składniki daj do garnka i gotuj przez 20 minut co jakiś czas mieszając. Zostaw do lekkiego ostudzenia, a następnie wylej na wystudzone kruche ciasto.

 

Czekolada:

100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70%)

40 g oleju kokosowego

2 łyżki kakao

2 łyżki masła orzechowego

2 łyżki cukru brązowego (najlepiej cukru pudru)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki daj do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Poczekaj aż lekko zgęstnieje, a następnie wylej na stężały karmel.

Wierzch ciasta ozdób płatkami migdałowymi. 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe