Wielkanocne przepisy Piotra Noskowiaka z Solca Kujawskiego

  • 26.03.2018, 05:15
  • red.
Wielkanocne przepisy Piotra Noskowiaka z Solca Kujawskiego Fot. pixabay.com
Moja Wielkanocna potrawa, a raczej zestaw' będzie wyglądał następująco: zupka, mięsko, ciasteczko i lody, myślę, że da się najeść! A to z powodu niecodziennych odwiedzin męża dalekiej kuzynki, który pochodzi z Zatoki Perskiej

1. Mast-o Labu

- składniki :
- 3 szklanki jogurtu bałkańskiego
- 2 średniej wielkości buraki
- sól
- listki mięty do ozdoby

2. Khoresz-e sib 

- składniki :
- 500 g wołowiny, jagnięciny lub kurczaka
- 2 cebule
- 3 łyżki soku z limonki
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki szafranu
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki chana dal
- 1 łyżka cukru
- 5 jabłek (najlepiej kwaśnych)
- pieprz, sól, olej

3. Gusz-e fil

- składnik :
- 1 jajko

- 1/2 szklanki mleka

- 1/4 szklanki cukru

- 1/4 szklanki wody różanej

- 4 ziarenka kardamonu

- 3 szklanki mąki pszennej

- cukier puder z cynamonem do posypania

4. Lody szafranowe

- składniki :
- 300 ml śmietanki kremówki
- 175 g mleka skondensowanego słodzonego
- 4 łyżki wody różanej
- ¼ łyżeczki szafranu

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe