Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 07:44
Reklama

Wielkanocna szarlotka mazurek, przepis Barbary Słomy ze Starej Wsi

W moim domu wszyscy lubią szarlotkę, więc na Święta Wielkanocne też musi być, ale w wersji mazurka. Zawsze smakuje znakomicie - napisała pani Barbara, wysyłając swój przepis na nasz konkurs kulinarny.
Wielkanocna szarlotka mazurek, przepis Barbary Słomy ze Starej Wsi

30 dag mąki pszennej ,1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ,15 dag cukru pudru,łyżeczka cukru waniliowego,1 jajko, 2 łyżki mleka,1/2 margaryny,2 łyżki śmietany 
 

1 kg winnych jabłek,1/2 szkl cukru ,szczypta cynamonu,rodzynki 
 

Narysować szablon pisanki i wyciąć.Zostawić łyżeczkę żółtka,wymieszać ze śmietaną.Z pozostałych składników  zagnieść kruche ciasto ,schować do lodówki.Umyte jabłka obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej,dodać cukier usmażyć,wystudzić.Ciasto położyć na papierze do pieczenia nakryć drugim papierem i rozwałkować .Za pomocą szablonu wyciąć pisankę z ciasta ,razem z papierem przenieść na blachę . Rozsmarować jabłka.Z resztek ciasta wyciąć dowolne ozdoby i ułożyć na cieście,posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st C,przez około 35 minut.Ozdobić rodzynkami,gdy jabłka są jeszcze ciepłe.Smacznego. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama