Serniki na słono, przepisy Laury Przybyły

  • 26.03.2018, 05:06 (aktualizacja 26.03.2018 07:12)
  • red.
Serniki na słono, przepisy Laury Przybyły
Moje ulubione wielkanocne danie to wytrawny, warzywny sernik z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie. Ten wyśmienity sernik jest idealny na uroczystą, rodzinną Wielkanoc. To danie proste w wykonaniu, które zaskakuje – mimo całej prostoty – oryginalnością. Kocham gotować i wiem, że warto próbować nawet najbardziej skomplikowanych przepisów, aby zobaczyć zachwyt na twarzach zaproszonych gości. Przygotowując posiłki lubię odkrywać nieznane, pyszne smaki, a długi czas spędzany w kuchni sprawia, że mam chęć wyznaczać sobie nowe kulinarne cele. Z wielką dumą przygotowuję ten niespotykany sernik, gdyż wystarczy jego mały kawałek i wszyscy zaproszenie goście są jak zaczarowani - napisała pani Laura.

Sernik z łososiem

Składniki: 
- 200 g solonych krakersów 
- 100 g masła 

Masa: 
- 700 g mielonego twarogu 
- 300 g ziemniaków
- 450 g łososia (świeżego fileta)
- 1 por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- garść kaparów
- sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
- papryka (słodka i ostra)
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku

Krakersy zmielić w maszynce lub rozdrobnić. Zmielone krakersy dodać do rozpuszczonego masła. Całość wymieszać i masą wyłożyć dno tortownicy z odpinaną obręczą. Masę wyrównać i mocno docisnąć. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę, pora i marchewkę. Na patelni grillowej (lub zwykłej patelni) rozpuścić masło i usmażyć oprószonego solą i pieprzem łososia. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, usmażonego i ostudzonego łososia oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa z łososiem, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać kapary, posiekane zioła i wylać na krakersowy spód. Sernik piec przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Sernik udekorować świeżym zielonym ogórkiem, drobno posiekanym koperkiem i kwaśną śmietaną.

 

Oprócz wytrawnego, warzywnego sernika z łososiem i kaparami na krakersowym spodzie na moim świątecznym stole gości również obłędny, niespotykany, delikatny i bardzo dietetyczny wytrawny sernik z jarmużem. Przygotowuję go na podstawie bazowego przepisu z poprzedniego sernika, zamieniając kilka składników, często bez spodu i w podłużnej foremce. Idealnie pasuje do niego żurawinowy i chrzanowy sos św iąteczny. 

Wytrawny sernik z jarmużem:
- 700 g mielonego twarogu
- 300 g ziemniaków
- 450 g liści jarmużu
- 1 por (biała część)
- 3 ząbki czosnku
- 4 jajka
- 1 cebula
- 100 g parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól morska i świeżo mielony kolorowy pieprz
- papryka (słodka i ostra)
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka drobno posiekanego koperku
- 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżki drobno posiekanego lubczyku

W garnku zagotować wodę, wrzucić liście jarmużu i gotować około 5 minut. Odsączyć na sicie. W garnku ugotować obrane ziemniaki. Na patelni na odrobinie masła podsmażyć starte na tarce lub drobno pokrojone czosnek, cebulę i pora. Ugotowane i ostudzone ziemniaki, ugotowany jarmuż oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce lub rozdrobnić w blenderze. Do dużej miski dodać zmielony twaróg, zmielone warzywa, żółtka, parmezan, mąkę ziemniaczaną, doprawić solą morską, świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, papryką ostrą i słodką. Masę dokładnie wymieszać i dodać ubite na sztywno białka. Całość delikatnie wymieszać, dodać bardzo drobno posiekane (lub rozdrobnione) zioła i wylać do przygotowanej formy. Jarmużowy sernik piec przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 175C. Studzić w piekarniku i całą noc w lodówce. Sernik podawać z żurawinowym i chrzanowym sosem.

 

Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania:-)

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe