Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 04:42
Reklama

Jajka zapiekane w boczku z pieczarkami i szpinakiem, przepis Klaudii Kot z Worsów

Jajka w różnej postaci na wielkanocnym stole to obowiązkowa potrawa. Bardzo chętnie przygotowuję potrawy na wielkanocny stół. Ostatnio zaskoczyłam bliskich i przygotowałam jajka w zupełnie innej odsłonie: „JAJKA ZAPIEKANE W BOCZKU Z PIECZARKAMI I SZPINAKIEM” - to hit przy naszym stole wielkanocnym. Dlatego przygotowuję tę potrawę, bo goście byli zachwyceni. Wszystkim smakowała i bardzo ładnie potrawa prezentowała się na stole. Ta potrawa będzie gościła na naszym stole wielkanocnym co roku.
Jajka zapiekane w boczku z pieczarkami i szpinakiem, przepis Klaudii Kot z Worsów

Składniki:

5 plastrów boczku,

5 jajek,

5 kawałków chleba,

10 pieczarek,

2 garści szpinaku,

1 cebula,

5 łyżek żółtego sera,

Sól,

Pieprz,

Oliwa do wysmarowania foremek,

Szczypiorek do posypania.

 

Przygotowanie:

1. Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce.

2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

3. Następnie podsmażamy około 7 minut na patelni, aż sok z pieczarek odparuje.

4. Szpinak myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki.

5. Dodajemy szpinak i dusimy 3 minuty, aż szpinak zmięknie.

6. Foremki smarujemy oliwą.

7. Boki foremek wykładamy plastrami boczku.

8. Z kromek chleba wycinamy foremką kółka.

9. Wycięty kółka umieszczamy na spodzie formy jako spodnią warstwę babeczek.

10. Na pieczywo wykładamy smażone pieczarki z cebulą i szpinakiem.

11. Posypujemy startym żółtym serem.

12. Na sam wierzch wbijamy jajko. Dekorujemy szpinakiem.

13. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni.

14. Pieczemy około 15 minut, do ścięcia jajka - w zależności od upodobań. 

15. Myjemy i kroimy szczypiorek.

16. Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem.

SMACZNEGO!!!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama