Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 06:55
Reklama

Jajeczne koszyczki, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Tak przygotowane jajka zrobiły wrażenie na gościach - napisała pani Urszula i wysłała przepis na konkurs kulinarny.
Jajeczne koszyczki, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

6 jaj

10 dkg sera mascarpone śmietankowy

1 mały burak czerwony ugotowany

sól, pieprz

3 łodygi selera naciowego

natka pietruszki

 

Jaja ugotować na twardo, wystudzić, obrać . Od górnej części ( na wysokości 2/3 jajka), ostrożnie wydrążyć żółtka i część białka. Oczyścić łodygi sera naciowego. Pokroić wzdłuż na cienkie paski. Wrzucić do wody i krótko obgotować aby łodygi zmiękły. Burak zetrzeć na tartce o drobnych oczkach dodać serek, żółtka, doprawić solą i pieprzem, zmiksować. Masą burakową napełnić wydrążone jajka. Umocować zblanszowane łodygi selera tak aby tworzyły uchwyty koszyczków. Następnie drobno posiekać natkę pietruszki. Obsypać nimi brzegi koszyczków.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama