Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
środa, 24 kwietnia 2024 21:44
Reklama Baner reklamowy FOOD P

Mazurek makowo-kokosowy, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Mój ulubiony świąteczny mazurek - zapewnia pani Urszula i dzieli się z nami swoim przepisem.
Mazurek makowo-kokosowy, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Ciasto:

10 białek

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

1 szklanka mąki

10 dkg margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

 

2 szklanki mleka

25 dkg margaryny Kasi

8 łyżek wiórek kokosowych

3 łyżki mąki pszennej

1 żółtko

1 szklanka cukru pudru

 

Białka ubić z cukrem na puszysto.Margarynę rozpuścić, przestudzić. Przestudzoną margarynę stopniowo dodawać do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Wymieszać. Przygotować formę o wym. 20x32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Piec około 40 min w temp. 160 stopni.

 

Kokos , żółtko, mąkę zalać 1 szklanką mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować , wlać mleko z kokosem , żółtkiem i mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, zmiksować.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Udekorować rodzynkami i orzeszkami .


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama