Mazurek makowo-kokosowy, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

  • 13.03.2018, 05:14
  • red.
Mazurek makowo-kokosowy, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa
Mój ulubiony świąteczny mazurek - zapewnia pani Urszula i dzieli się z nami swoim przepisem.

Ciasto:

10 białek

1 szklanka cukru

1 szklanka maku

1 szklanka mąki

10 dkg margaryny

2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa:

 

2 szklanki mleka

25 dkg margaryny Kasi

8 łyżek wiórek kokosowych

3 łyżki mąki pszennej

1 żółtko

1 szklanka cukru pudru

 

Białka ubić z cukrem na puszysto.Margarynę rozpuścić, przestudzić. Przestudzoną margarynę stopniowo dodawać do białek. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, suchy mak. Wymieszać. Przygotować formę o wym. 20x32 cm. Posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy. Piec około 40 min w temp. 160 stopni.

 

Kokos , żółtko, mąkę zalać 1 szklanką mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować , wlać mleko z kokosem , żółtkiem i mąką. Ugotować budyń. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodać przestudzony budyń, zmiksować.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić i przełożyć masą. Wierzch również posmarować masą. Udekorować rodzynkami i orzeszkami .

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791) 
jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe