Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
sobota, 20 kwietnia 2024 00:28
Reklama

Żurek w chlebie, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie w Wielką Niedzielę. Zgodnie z tradycją podałam żurek z kiełbasą i jajkami - napisała pani Urszula, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.
Żurek w chlebie, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

40dkg żeberek

3 liście laurowe

pęczek włoszczyzny

cebula

3 ziarna ziela angielskiego

1/2 l zakwasu żytniego

40 dkg białej kiełbasy

2 ząbki czosnku

sól.pieprz

majeranek

2 łyżki chrzanu

100 ml śmietany 18 %

4 chlebki okrągłe do żurku

4 jajka ugotowane

2l wody

 

Do garnka wlać 2 l wody, dodać żeberka, cebulę opaloną nad płomieniem, , warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 1 godz.Wywar przecedzić przez sito i z powrotem wlać do garnka, dodać zakwas. Gotować około 15 min. Kiełbasę pokroić w grube plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i chrzanem. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy, wlać do garnka. Z chlebków wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Jajka obrać i pokroić w grubsze plastry. Zupę podawać w chlebkach z jajkami i kiełbasą.

Rada: po wydrążeniu miąższu z chlebków środek wysmarowałam roztrzepanym jajkiem i zapiekłam w piekarniku przez 10 min. Dzięki temu chlebki nie nasiąknęły zupą.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1
Reklama
Reklama
Reklama