Żurek w chlebie, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

  • 13.03.2018, 05:11
  • red.
Żurek w chlebie, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa
Najważniejszym posiłkiem jest śniadanie w Wielką Niedzielę. Zgodnie z tradycją podałam żurek z kiełbasą i jajkami - napisała pani Urszula, wysyłając swój przepis na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita i Hellena.

40dkg żeberek

3 liście laurowe

pęczek włoszczyzny

cebula

3 ziarna ziela angielskiego

1/2 l zakwasu żytniego

40 dkg białej kiełbasy

2 ząbki czosnku

sól.pieprz

majeranek

2 łyżki chrzanu

100 ml śmietany 18 %

4 chlebki okrągłe do żurku

4 jajka ugotowane

2l wody

 

Do garnka wlać 2 l wody, dodać żeberka, cebulę opaloną nad płomieniem, , warzywa, liście laurowe, ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu około 1 godz.Wywar przecedzić przez sito i z powrotem wlać do garnka, dodać zakwas. Gotować około 15 min. Kiełbasę pokroić w grube plastry, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem , majerankiem i chrzanem. Śmietanę rozprowadzić z niewielką ilością zupy, wlać do garnka. Z chlebków wydrążyć miąższ, nie uszkadzając skórki. Jajka obrać i pokroić w grubsze plastry. Zupę podawać w chlebkach z jajkami i kiełbasą.

Rada: po wydrążeniu miąższu z chlebków środek wysmarowałam roztrzepanym jajkiem i zapiekłam w piekarniku przez 10 min. Dzięki temu chlebki nie nasiąknęły zupą.

 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz Regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791 Warszawa) jest administratorem twoich danych osobowych, dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne. Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe