Jesteś tym, co jesz!

  • 9.01.2018, 06:35 (aktualizacja 08.01.2018 22:35)
  • wd
Jesteś tym, co jesz!
Starzenie się organizmu to naturalny proces. Nie można go cofnąć czy zatrzymać, ale jest sposób, żeby je znacznie spowolnić. Jaki? To odpowiednia dieta. O wpływie diety na starzenie rozmawialiśmy z doktorem Markiem Nowosieleckim, specjalistą chirurgii ogólnej oraz medycyny estetycznej i przeciwstarzeniowej. Nie jest łatwo pogodzić się z upływającym czasem. Wielokrotnie patrząc w lustro zastanawiamy się jak powstrzymać starzenie.

– Zapewne tak jest. Jak wiemy pięknem i młodością człowiek zachwycał się od niepamiętnych czasów, a i dzisiaj to temat numer jeden. Oczywiście ze starzeniem nie da się wygrać, ale odpowiednio modyfikując swój styl życia, można je spowolnić czy złagodzić. Bo sekret tkwi nie tyle w drogich kosmetykach, choć na pewno przyjemnie jest je stosować, czy zabiegach kosmetycznych, co w diecie. 

Jeśli chodzi o wygląd naszej cery i nasze zdrowie nie ma trafniejszego powiedzenia niż "jesteś tym, co jesz"?

– Dokładnie. Badania naukowe ciągle udowadniają jak wielki wpływ na szybkość starzenia się organizmu mają  dieta oraz stopień aktywności fizycznej. Nasze zdrowie zależy aż w 52% os tylu życia,  w tym od właściwej diety. Potrafi ona bowiem nie tylko zdziałać cuda w kwestii ogólnego zdrowia, ale znacząco wpływa na to, jak się czujemy i wyglądamy. Należy pamiętać, że racjonalne żywienie jest także nieodzowną metodą profilaktyki. W końcu choroby takiej jak zawał, udar, nadciśnienie, rak, cukrzyca, osteoporoza, kamica pęcherzyka żółciowego, marskość wątroby, niedokrwistość, wole tarczycy wynikają właśnie z wadliwego żywienia. Przed nimi naprawdę można się ustrzec. Odżywiając się odpowiednio możemy znacząco poprawić kondycję naszej skóry i odmłodzić nasz organizm. 

Zanim zapytam doktora o ogólną dietę zalecaną każdemu człowiekowi, skupmy się bardziej na skórze i jej wyglądzie. Jakie znaczenie mają antyoksydanty w tej kwestii?

– Antyoksydanty, zwane też przeciwutleniaczami, to naturalne substancje, które usuwając z organizmu człowieka nadmiar wolnych rodników, chronią przed nowotworami i spowalniają procesy starzenia się organizmu. Jak wiemy ludzki organizm do uzyskania energii i umożliwienia reakcji komórkowych potrzebuje tlenu. Spalając go, wytwarza niestabilne cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Z ich neutralizacją niestety potrafi sobie poradzić tylko do pewnego stopnia, kiedy metabolizm komórkowy działa prawidłowo, ale jeśli jego praca jest zaburzona, a wolnych rodników znajduje się za dużo, dochodzi do zniszczenia organizmu. To wszystko odbija się na naszym wyglądzie. I właśnie dlatego potrzebujemy dodatkowej ochrony przed zapobiegnięciem przykrym skutkom utlenienia. 

Z pomocą przychodzą nam witaminy...

– Tak, codzienna dieta bogata w  warzywa, owoce i tłuszcze nienasycone potrafi uchronić przed zmarszczkami, wzmocnić naturalną ochronę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych oraz wolnych rodników, które nas codziennie atakują. Jednym z najsilniejszych antyoksydantów jest wit.C , którą możemy się zajadać bez oporu. Najwięcej wit. C znajdziemy w natce pietruszki, brokułach, brukselce, czerwonej papryce, kiszonej kapuście, czarnych porzeczkach i owocach jagodowych. Za prawidłowe nawilżenie i elastyczność skóry odpowiada z kolei wit. E (obecna w olejach roślinnych, m.in. słonecznikowym i rzepakowym, jajkach, awokado, orzechach włoskich, pestkach dyni i kiełkach pszenicy). Naturalnym filtrem przeciwsłonecznym jest prowitamina A, a dużo jest jej w  żółtych i pomarańczowych owocach i warzywach. Likopen Jeden z najefektowniejszych antyoksydantów jest likopen, którego najwięcej będzie w pomidorach (szczególnie przetworzonych, np. w przecierach). 

Poza tym w diecie, która ma wpływać na nasz wygląd ważna jest obecność produktów zawierających koenzym Q (chroni naczynia krwionośne i bierze udział we wzroście  i przemianach energetycznych komórek) i selen. Koenzym znajdziemy w soi i jej przetworach, warzywach kapustnych, orzechach i sezamie, a selen zawierają orzechy brazylijskie, grzyby, drożdże, skorupiaki i jajka.

Doktorze, jakich jeszcze zaleceń ogólnych co do diety każdy, kto chce dbać o wygląd zewnętrzny i o zdrowie powinien przestrzegać?

– By cieszyć się długim i zdrowym życiem, za pomocą diety niwelować skutki starzenia zawsze zalecam moim pacjentom, znajomym i rodzinie wprowadzenie diety bogatej w wymienione wcześniej witaminy. Ale to dopiero początek zaleceń, bo dietę trzeba uporządkować. Przede wszystkim trzeba się odżywiać regularnie i różnorodnie. Spożywać 5-6 małych posiłków i nawadniać organizm (ok. 2-2,5 l wody). Wprowadzając wszystkie produkty bogate w witaminy i minerały, warto inspirować się przepisami kuchni śródziemnomorskiej. To naprawdę zdrowa kuchnia. W diecie, która ma walczyć ze starością i chorobami potrzebne są oczywiście wyrzeczenia. To m.in. ograniczenie spożycia mięsa, masła, jajek i innych pokarmów bogato cholesterolowych. Dzienna dawka cholesterolu powinna wynosić 300 mg, a błonnika 25 g. Należy zmniejszyć spożycie cukrów prostych oraz tłuszczy maksymalnie do 30% zapotrzebowania energetycznego i zastąpić tłuszcze nasycone tłuszczami jednonienasyconymi, które preferuje nasz organizm, a których sam nie jest w stanie wytworzyć (chodzi o kwasy omega-3 i omega-6). Głównym źródłem tłuszczów w diecie powinien być olej rzepakowy lub oliwa z oliwek.  Przestrzegając zdrowej, zbilansowanej diety, bogatej m.in. w antyutleniacze, z czasem można dostrzec naprawdę zaskakujące i zadowalające efekty. Jedzenie jest wielką przyjemnością, ale by cieszyć się swoim młodym wyglądem w każdym wieku i zdrowiem, lepiej sięgać po wartościowe produkty, które zresztą nie są mniej smaczne od niezdrowych przekąsek.

 Wywiad powstał przy współpracy z firmą:

Centrum Medycyny Estetycznej NOWOSIELECCY.pl

Zamość, ul. Ludowa 11, tel. 609 593 412

www.nowosieleccy.pl

wd
Podziel się:
  • TAGI:

 

Pozostałe