Piernik z orzechami, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

  • 15.12.2017, 06:16
  • red.
Piernik z orzechami, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta

5 jaj

1 przyprawa do piernika

2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 szklanki mąki

1/2 szklanki miodu prawdziwego

1/2 szklanki cukru trzcinowego

100 ml piwa

10 dkg orzechów włoskich

10 dkg masła

Dodatkowo:

polewa czekoladowa biała i ciemna.

 


Do garnka wlać piwo, dodać 2 łyżki cukru i miód , zagotować, wystudzić. Masło utrzeć z pozostałym cukrem i żółtkami na puszysto. Następnie dodać chłodnego piwa z miodem , proszek do pieczenia , mąkę, pokrojone orzechy, wymieszać. Białka ubić na puszysto, dodać do ciasta, wymieszać. Przygotować formę o wymiarach 11x29 cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do formy, Piec w temperaturze 180 stopni przez około 1 godz.

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (1)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791) 
jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
magdalena
magdalena 23.12.2017, 16:11
To jest stary przepis i powielany i uznawany za swój

Pozostałe