Makowiec inaczej, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa

  • 15.12.2017, 06:14
  • red.
Makowiec inaczej, przepis Urszuli Świecy z Hrubieszowa
Przepis nadesłany na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta

1 opakowanie płatków lasagne

1 duża puszka masy makowej

6 jaj

2 żółtka

3/4 szklanki mleka

1 śmietana 18% duży kubek

1 cukier waniliowy

1/3 szklanki posiekanych orzechów laskowych

 

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą makową. Płaty makaronowe zblanszować. Żółtka zmiksować z mlekiem , śmietaną i cukrem waniliowym.

Naczynie żaroodporne o wymiarach 20x32 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.

Na dnie ułożyć płaty ciasta , polać kilkoma łyżkami sosem jajeczno -śmietanowym, nałożyć masę makową i polać sosem. Tak powtarzać az do wyczerpania składników. Ostatnia warstwa to płaty ciasta polane sosem. Wierzch posypać mielonymi orzechami . Wstawić do piekarnika na około 40 min , piec w 180 stopniach.

Po upieczeniu posypać kandyzowanymi pomarańczami.Można podawać na ciepło i zimno.

 

red.
Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu Kronika Tygodnia. Grupa Wydawnicza SŁOWO sp z o.o. z siedzibą w mieście stołecznym Warszawa (ul. Chocimska 3A, 00-791) 
jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.

Pozostałe