Babka, snikers, piernik, przepisy na świąteczne ciasta Beaty Murmydłowskiej z Bródka

  • 16.12.2017, 05:57
  • red.
Babka, snikers, piernik, przepisy na świąteczne ciasta Beaty Murmydłowskiej z Bródka
Przepisy nadesłane na kulinarny konkurs Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta

Babka z keksówki
3 jajka
3 szkl. mąki
1,5 szkl. cukru
cukier waniliowy
2 łyżki kakao
3/4 szkl. oleju
1/2 szkl. mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Jajka ubić z cukrami. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu wlać olej i mleko. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao. Do wąskiej blaszki wlewać na przemian raz ciasto jasne raz ciemne. Piec ok. 60 min. 
Zimne ciasto proponuję polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzechami.
 

 

Snikers z masą z mleka w proszku
Ciasto :
4szkl. mąki
1 margaryna
10 dkg masła
2 łyżki roztopionego miodu
4 łyżki śmietany
5 żółtek
1 łyżeczka sody

Masa orzechowa :
3 szkl. posiekanych orzechów
2 łyżki miodu
0,5 margaryny
4 łyżki mleka
0,5 szkl. cukru

Masa z mleka w proszku :
margaryna
0,5 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
3 szkl. mleka w proszku
olejek waniliowy
CIASTO :
Mąkę margarynę i masło rozetrzeć, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, wyłożyć na blachę ( 24x39 ) pokrytą papierem.
MASA ORZECHOWA :
Wszystko podsmażyć i nałożyć gorące na placki. Piec na złoty kolor.
MASA Z MLEKA :
Margarynę, mleko i cukier zagotować. Przestudzić po czym dodać mleko w proszku i olejek. Dokładnie wymieszać. Ciepłą masą przekładać placki.
Ciasto musi się przegryźć i zmięknąć, dlatego jeść najlepiej na następny dzień.

 

 

Piernik bez jajek
pół litra kefiru
pół szkl. oleju
szkl. cukru
kopiasta łyżeczka sody
2 łyżki kakao
przyprawa do piernika
3 niepełne szkl. mąki
do wyboru : orzechy, rodzynki, wiśnie drylowane w sropie
Wszystkie składniki połączyć mikserem.
Na końcu dodać orzechy ( u mnie orzechy i wiśnie ) i wymieszać łyżką. Masę wylać na dużą blachę ( ok.24x39 ) i piec ok. 50 min.
Kiedy ciasto wystygnie polewam je lukrem lub roztopioną czekoladą.

 

 

3 śmietanki
CIASTO :
3 szkl. mąki
0,5 szkl. cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 żółtek
1 margaryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA :
5 białek
1 szkl. cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 budyń śmietankowy
3 śmietany 18 % Krasnystaw
1 puszka brzoskwiń
 Z podanych składników zagniatamy ciasto. 
3/4 należy rozwałkować i wylepić nim dno blachy ( ok. 24x39 cm ).
Resztę ciasta owinąć w folię spożywczą i na ok. 30 min włożyć do zamrażalnika.  Białka ubić z cukrem kryształem i cukrem waniliowym na sztywną pianę. Wsypać proszek budyniowy. Wymieszać. Śmietany delikatnie połączyć z masą. Gotową masę wylać na ciasto. Ułożyć brzoskwinie. Na wierzch zetrzeć na tarce o grubych oczkach zamrożone ciasto.
Piec 50 min w 180 stopniach.

 

WIĘCEJ ŚWIĄTECZNYCH PRZEPISÓW W ZAKŁADCE SMAKI ZAMOJSZCZYZNY

red.

Zdjęcia (3)

Podziel się:
Oceń:
  • TAGI:

 

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe, naruszające regulamin będą usuwane.


Pozostałe