Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
czwartek, 25 kwietnia 2024 08:16
Reklama Baner A1 BUDBRAM

Miodowe pierniczki, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

Przepis nadesłany na konkurs kulinarny Kroniki Tygodnia oraz marek Appetita, Hellena i Siesta
Miodowe pierniczki, przepis Danuty Goździuk z Zamościa

Autor: Fot. pixabay.com

mąka pszenna 800 g

masło 250 g

cukier puder 320 g

miód 4 łyżki

jajka kurze 4 sztuki

cynamon mielony 2 łyżeczki

goździki mielone 1 łyżeczka

soda oczyszczona 1 łyżeczka

Do miski dajemy mąkę, na kawałki pokrojone masło, cukier puder, miód i jajka,cynamon, goździki i sodę oczyszczoną. Wszystko ugniatamy ręcznie, aż do momentu, gdy ciasto zacznie się przyklejać do palców. Gotowe ciasto odstawimy w chłodne miejsce na 24 godziny.

Ciasto dzielimy na części, które stopniowo rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką. Wykrawamy różne motywy pierniki i układamy na natłuszczonej blasze (ewentualnie można użyć papieru na pieczenie). Pierniki na blasze smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Dekorujemy makiem, ziarnami słonecznika, rodzynkami, sezamem i orzechami (migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe).

Pierniki po upieczeniu umieszczamy do wcześniej przygotowanego pudełka. Gdy wystygną wkładamy między nie 1/4 rozkrajanego jabłka, które potem, w zależności od potrzeby, wymieniamy. Uważamy, aby nie zaczęło pleśnieć. Dzięki kawałkom jabłka, pierniki zostaną miękkie i delikatne.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Winka 21.12.2017 23:05
No proszę :) fajny przepis. Sama szukam nowych co roków i trafiłam teraz na taki:blog.impel.pl/przepis-pierniczki-party-service teraz te wypróbuję i zobaczę jak wyjdą ;)

 

 

ReklamaBaner reklamowy firmy GOLDSUN
ReklamaBaner B1 firmy Replika
Reklama
Reklama
Reklama